
YAŞAYAN DÜNYA DİNLERİ

KÜRESELLEŞEN DÜNYADA DİNLER
Küreselleşen dünyada, dinler arası ilişkiler son derece ihtiyaç duyulan önemli bir konu hâline gelmiştir. Günümüz dünyasında gelişen teknoloji, ulaşım ve haberleşme alanındaki gelişmelerle birlikte her din, dil ve ırktan insanlar iktisadi, kültürel ve siyasi amaçlarla bir araya gelerek pek çok konuda ortak iş birliğinde bulunmaktadırlar. Hristiyan, Yahudi, Budist ve ateist demeden her kesimden insanla iyi ilişkiler kurmak ve anlaşma zemini aramak hem insani ve hem de dinî bir sorumluluktur.
Dinlerin temel amacı, insanların bir arada barış ve huzur içerisinde yaşamalarını sağlamaktır. Bütün dinlerde vurgulanan adalet, eşitlik, sevgi, saygı, doğruluk ve hoşgörü gibi kavramlar, tüm insanlığın ortak değerleridir. Adam öldürme, hırsızlık, zina, yalan söyleme, yalan yere şahitlik yapma, ana babaya itaatsizlik, zulüm ve iftira gibi davranışlar, bütün dinlerde günah kabul edilmektedir. Bu değerlerin hayata geçirilmesinde dinlerin etkisi önemlidir.
İslam dini farklı dinlerden insanların bir arada huzurlu yaşamalarını sağlayacak düzenlemeler getirmiştir. Hz. Muhammed. Medine'ye hicret ettiğinde Müslümanlarla diğer din mensuplarının birlikte yaşamalarını kolaylaştıran, birbirleriyle iyi ilişkiler içerisinde olmalarını içeren Medine Sözleşmesi'ni imzalamış ve bu tür uygulamalara öncülük etmiştir. İslam dini. başkalarının inançlarını hafife almayı, diğer dinlerin kutsallarına saygısızlık etmeyi yasaklamıştır.
